Розташування :
Київ, Україна
Телефон :
(044) 451 66 69
             (094) 851 66 69

Широковживані галюциногени (ЛСД, мескалін, псилоцибін, екстазі). Ефекти впливу та залежність.

mibilex.com.ua - незалежна судово-медична експертиза > Новини > Експертиза живих осіб > Широковживані галюциногени (ЛСД, мескалін, псилоцибін, екстазі). Ефекти впливу та залежність.

Мескалін
Міститься в одному з видів мексиканського кактусу Laphophora. Його вживають в вигляді розрізаного на шматочки кактусу “мескальні бутони”, які попередньо висушені на сонці. При цьому, галюциногенна доза становить 5-6 мкг/кг, а тривалість дії 1-2 години. Мескалін вживають рідше, тому що він викликає нудоту та блювоту.
Псилоцибін та псилоцин
містяться в грибах роду Psilotsibum, які в кінці літа ростуть в деяких регіонах України. Це гриб подібний до маленької коричневої поганки на тонкій ніжці, шляпка якого має фіолетовий відтінок. Дія псилоцибіну настає від дози 250 мкг/кг вже через 15 хв., пік дії спостерігається через 90 хв., а загальна тривалість інтоксикації становить 2-3 години.
Ознаки гострої інтоксикації : яскраві кольорові калейдоскопічні зорові галюцинації, явища дереалізації та деперсоналізації; на фоні збереження свідомості виникає відчуття подвоєння особистості, коли людина може спостерігати себе з боку; яскраві галюцинаторні переживання залишаються надовго в пам’яті .
ЛСД (Диетиламід лізергінової кислоти)
існує у вигляді прозорого розчину, порошку та різноколірних марок;
при вживанні дози 100-300 мкг виникає наркотичний ефект, який триває 2-3 години; відчуття загальмованості може зберігатися декілька діб;ЛСД повністю всмоктується в кишківнику, або слизовій ротової порожнини, метаболізується печінкою та виводиться переважно з жовчю;ЛСД можна знайти в сечі протягом 5 діб з моменту вживання.
Ознаки гострої інтоксикації: виникають глибокі зміни сприймання, емоцій і мислення при збереженні самокритичності;Галюцинації частіше бувають зоровими. Спочатку виникають яскраві спалахи перед очима, нечіткі контури, геометричні фігури;кольори здаються більш багатими, контури різкішими, музика більш емоційною, глибокою, а запахи і смакові відчуття більш загостреними і витонченими;
Особливістю інтоксикації ЛСД є виникнення: сінестезій, відчуття функції своїх внутрішніх органів, відтворення в пам’яті подій далекого минулого, візуалізації уявлень, інтроспективна рефлексія і схильність до пізнання філософських і релігійних ідей.Можуть виникати розлади схеми тіла, порушення сприймання часу і простору;При більш глибокій інтоксикації виникають аутоагресивні та агресивні дії. Розвиваються психози (галюцинаторно-параноїдний)
Наркотична залежність
В частини осіб, які споживають ЛСД формується психічна залежність, виникає сильний потяг до повторної інтоксикації. Толерантність зростає досить швидко, однак швидко згасає після припинення вживання наркотику. Фізична залежність при вживанні ЛСД за даними багатьох авторів відсутня.
Після споживанні наркотику виникає постінтоксикаційний синдром в вигляді тяжкого депресивного стану, нерідко з суїцидальними тенденціями тривалістю 1-7 діб.
Екстазі (МДМА (3,4 – метилендиоксиметамфетамін) різнокольорові таблетки різної форми
має галюциногенні та амфетаміноподібні ефекти.
поетапна дія: спочатку виникає відчуття братерства, єдності, інтимної близькості, щастя, яке триває 20-30 хв;потім виникає стимулюючий ефект в вигляді бажання діяти, рухатись, танцювати; крім того, виникають ілюзорний обман, візуалізація уявлень, сексуальне збудження;мозок ніби затьмарений, думки течуть безперервно і їх неможливо зупинити.
Наркотична залежність
відсутня психічна та фізична залежність, однак при його регулярному споживанні підвищується толерантність. таблетки споживають 3-4 рази на тиждень, а потім щоденно, споживання препарату вже не викликає ейфорію, а навпаки виникає страх, дратівливість, неврівноваженість, неуважність, неадекватні реакції. Постінтоксикаційний синдром проявляється в вигляді слабкості, в’ялості, сонливості, поганого настрою, важкості сконцентруватися, болів в м’язах. описані досить тяжкі враження печінки, зміни в міокарді, дегенерація серотонінергічних нервових закінчень, гіпертермія з можливим “тепловим ударом” яка закінчується смертю.